■ Изложба в галерия "Финес", 2016

Отстояния
На 20.09.2016г. от 19ч. галерия „Финес” открива новият си изложбен сезон с изложба „Отстояния” на художника Йово Йовчев.
Йово Йовчев е завършил Националната Художествена Академия-София през 1989г. Със специалност живопис при проф.Добри Добрев.
След дипломирането си художникът участва в многобройни изложби в страната и преподава живопис в Средно художествено училище по приложни изкуства в София.
От 1993 до 1996 живее и работи в Берлин, Германия, където организира и ръководи курс за деца по живопис към Българския Културен институт.
През 1998 заминава за Испания, където взима участие в различни изложби в Мадрид, Авила, на остров Палма де Майорка.
Негови живописни работи има във фонда на Националната Художествена Галерия, в частни и публични колекции в страната и в чужбина.
Изложбата, която галерия „Финес” открива на 20.09.2016г. е двадесет и втора поред самостоятелна изложба на Йово Йовчев. Освен в страната художникът е правил самостоятелни изложби в Калифорния, САЩ( 2002г.), в Люксембург (2001г.), в Палма де Майорка, Испания(1999г.), в Мадрид ,Испания(1999г.), в Женева, Швейцария(1993г.), в Лозана , Швейцария(1992г.)
Участвал е и в редица сборни изложби както в страната , така и в САЩ, Испания, Германия , Франция и др.
Експозицеята, която Йово Йовчев представя в салоните на галерия „Финес“ съдържа около 40 рисувани специално за тази изложба творби, предимно абстрактна живопис. Ново в тази експозиция е и търсенето на автора в посока на големите формати. За първи път, от много години насам, авторът ще представи мащабни по своите размери платна.
Изложбата е озаглавена „Отстояния”. Защо „Отстояния” авторът обяснява по следният начин: „Защото, за да видиш понякога трябва да направиш няколко крачки напред, назад или встрани. А може би не? Да, но тогава ти си се променил.
Две години от последната ми самостоятелна изложба. Работя още повече отпреди. Експериментирах с техники и материали, продължавам да уча, изпитам радост всеки ден. Не мога да бъда друг освен художник, рисуването ме прави завършен. Процесът, с който сме едно. Намери ме нещо, което винаги съм търсил, стигнах до големите абстрактни платна. На тази изложба ще покажа някои от тях, заедно с други, по-малки формати. Направени са от началото на годината до днес. Имах трудни моменти, но преди всичко се чувствам щастлив и богат. И обувките ми станаха арт обект! Спонтанно се оставих да бъда въвлечен в живописна структурна реалност, която изграждам, докато тя изгражда чрез мен. Отдадох се свободно на този безкраен процес, но не забравям да спра, където усетът и знанията ми казват. Наблюдавам природата, тя е съвършен учител. Няма нужда от много думи и шум, а от усещане и тишина.”
Изложбата на Йово Йовчев „Отстояния” се открива на 20.09.2016г. от 19ч в салоните на галерия „Финес” и ще продължи до 08.10.2016г.

Фотограф: Ани Петрова

Коментари